Cine a fost mama Evei?

Vineri, 14 August 2015
„Si omul a zis: „Iata, în sfârsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi femeie*, pentru ca a fost luata din om**.” Genesa 2:23

1. Eva - visul lui Adam

Undeva în gradina Edenului statea un om si suspina. Primul om, Adam avea din când în când momente de melancolie. O stare de apasare pe care nu o putea descrie.

Animalele veneau si plecau perechi. Lucrând pentru Dumnezeu, a observat ceva. Ca pentru el nu s-a gasit cineva cu care sa faca pereche. Si în inima s-a nascut un dor, o asteptare, o dorinta de a avea pe cineva lânga el. Era atât de frumos când umbla cu Dumnezeu, dar El nu era întotdeauna acolo, în Gradina.

Singuratatea este dureroasa. Avem nevoie sa împartasim visele noastre cu cineva pe care sa îl iubim. Cineva lânga care sa stam si sa îmbatrânim frumos. Lipsa perechii noastre naste un gol dureros, o singuratate apasatoare. Si privim spre cer!

Se poate face ceva, Doamne? Dumnezeu din cer a privit si a zis: „Nu este bine ca omul sa fie singur”. Am sa fac … ceva în aceasta privinta! Din dorul lui Adam s-a nascut Eva, pe care a adus-o la Adam. Framântarea dureroasa a lui Adam a primit un raspuns: Eva! Eva s-a nascut în procesul împletirii dorului cu nevoia unei iubiri împartasite în inima lui Adam.

Iubitii Domnului, sotia îsi gaseste sensul si locul în iubirea sotului. Iubirea sotului o completeaza, o face sa înfloreasca, sa devina generoasa, iertatoare. Dumnezeu „a adus-o” la tine pe sotia ta. În iubire, Eva s-a simtit unica. O declaratie de dragoste de o frumusete inegalabila a tâsnit din inima si de pe buzele lui Adam. Neînvatata din carti, simpla, naturala. Iata „în sfârsit aceea…” Totul este la vedere!

Vorbele noastre pot fi meste- sugite. Pot suna frumos, dar nu însala pe cea de lânga noi.

O vorba magulitoare din când în când nu mai convinge pe nimeni. Mai mult irita, deranjeaza pentru ca are aspect mercantil. Nu folosi vorbe ca moneda de cumparare. Purtarea, felul de a fi, hranirea de zi cu zi da sens cuvintelor noastre.

“E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune
Însirând cuvinte goale
Ce din coada au sa sune…"

spunea poetul Mihai Eminescu.

Dragostea impartasita da putere, motiveaza si aduce bucurie.

Dar Adam nu a ramas consecvent. Problema este ca Adam a tradat. Darul primit din partea lui Dumnezeu a devenit in ochii lui pricina necazului sau. ,,Femeia pe care mi-ai dat-o...!" In aceste cuvinte sunt reprosuri.

Femeia nu mai este ,,...aceea care este os din oasele mele si came din carnea mea". Nu mai este visul implinit. 

Nu mai este cea dorita si asteptata.

Este scuza esecului lui. Este pricina falimentului lui, mai mult, este un repros si la adresa lui Dumnezeu: ,,mi-ai dat-o!". Adica Tu, Doamne, ai o parte de vina, ca a venit adusa de Tine! 

In cate familii se intampla astazi la fel? Sotii traiesc cu gandul ca siau ratat viata. Cea, cel de langa fiecare din noi nu mai este un dar de la Dumnezeu, ci o cauza pentru esecul nostru lamentanbil.

Ne-am tradat rugaciunea! Da-ne, Doamne, o sotie. Am primit-o si acum tradam.

Asuma-ti astazi greseala. Asuma-ti responsabilitatea vinei tale.

Fa un cadou trumos partenerului tau vorbindu-i ca un pocait, ca un om ce se smereste. E atata putere in smerenie, ea convinge si tamaduieste iubirea tradata si ranita. Cere putere ca ochii tai sa vada din nou pe partener ca pe darul lui Dumnezeu. Ajuta-ne Doamne! Dumnezeu spune ca la inceput nu a fost asa. Nu erau divorturi. Nu era atata impietrire!

Du-te dragul meu la inceputuri, aminteste-ti ca tu ai cerut o sotie si Dumnezeu ti-a raspuns. Ai promis iubire si fidelitate, credinciosie la bine si la rau. Nu arunca vina pe umerii celuilalt dar nici nu o tine in tine ca sa te im- povareze si sa te otraveasca. Mergi la Dumnezeu, marturiseste-ti vina, cere-I iertare si apoi cu un suflet Tnnoit vino la partenerul tau si smerindu-te castiga-1 in dragoste.

2. Eva - o mama fara mama

Mama fara copilarie. O mama care nu a mai vazut vreodata un copil. 0 mama care nu a avut niciodata mama, o mama care nu a avut niciodata langa ea alte mame, fara carti, fara sfaturi omenesti, fara doctor, fara gradinita, fara pampersi, fara Milumil... 0 mama care a trait miracolul nasterii lui Cain. 0 mama care s-a uitat cu speranta la copilul ei si a zis: ,,am capatat un om cu ajutorul lui Dumnezeu".

Aici este raspunsul: cu ajutorul lui Dumnezeu.

Sa ne amintim ai cui suntem. Suntem copiii lui Dumnezeu.

El ne poate ajuta. Ungerea Duhului Sfant ne invata toate lucrurile. cum sa ne purtam, cum sa reactionam. Mai ales cand constatam ca visul nostru se spulbera, ca fiul nostru Cain este rau. Ca are un caracter urat. Ca sperantele noastre sunt inselate. Sa invatam sa umblam prin credinta. nu prin vedere. Cu ochii deschisi vedem lucruri care doboara sufleteste. Am crezut ca vom avea o relatie speciala de prietenie cu copiii nostri. Dar comportamentul lor ne omoara cate un pic in fiecare zi. Ne omoara visul. speranta. asteptarile.

Dar aceasta inseamna maturizare, inseamna sa invatam ca totul se rezuma la: .....ajutorul lui Dumnezeu". Luptati pentru vietile fiicelor voastre, ale fiilor vostri. Luptati pentru sotul vostru, sotia voastra. pentru casele voastre. ..Cu ajutorul lui Dumnezeu totul poate fi vindecat". Accepta realitatea. Nu construi ceva ce viata va darama. Invata sa supui realitatea lui Dumnezeu. Nu incerca opusul. Visurile noastre sunt intotaeauna roz.

Viata foloseste si alte culori Dar ,.cu ajutorul lui Dumnezeu" se poate ca lumina fetei lui Dumnezeu -sa ne lumineze si inima sa radieze de bucurie. Sa ne pocaim de tradarile noastre si sa ne intoarcem smeriti cu fata unul spre celalalt.

Sa privim cu maturitate spre greutatile vietii si sa nu ne lasam tarati de visarile noastre si sa luptam spunand cu incredere: ..cu ajutorul lui Dumnezeu.

“ Adam a pus nevestei sale numele EVA* : caci ea a fost mama tuturor celor vii.” Genesa 3:20

* ebraica : isa = femeie; is : = barbat

FLORIN
Bucuresti
 

Tineret

14
Aug 2015
Florin
17
Iul 2015
Alina Panesiu
20
Iun 2015
Estera
01
Mai 2015
Cornel Buhai