Telciu

Comuna Telciu este situată în partea de nord-vest a Muscelelor Năsăudului, pe cursul superior al râului Sălăuţa, la confluenţa cu râul Telcişor, la poalele de sud-est ale Munţilor Ţibleş şi cele de sud-est ale Munţilor Rodnei.
Județul Bistrița-Năsăud

Prima atestare documentară apare în 1245 într-un document al regelui maghiar Bela al IV-lea prin care vorbea de ţinutul Vallis Rodnensis, care se bucură de drepturi şi imunităţi deosebite avute din vechime.In 3 Iunie 1475, regele maghiar Matei Corvin, emite un act prin care dispune desprinderea teritoriului cunoscut sub denumirea "Vallis Rodnensis", de la comitatul Dăbâca şi alipirea la teritoriul oraşului Bistriţa, "Districtus Saxonicus" Telciu era sediul companiei a X-a ce cuprinde si grăniceri din Hordou, Bichigiu şi Romuli. Se învecinează cu: Romuli în Nord; Dragomireşti (Maramureş) şi comuna Romuli, la vest cu comuna Zagra, la sud şi sud-vest cu comuna Coşbuc, iar la sud şi sud-est cu comuna Rebrişoara.   Suprafaţa: intravilan: 2.721 ha; populatie de 6450, din care 3470 femei şi 2980 bărbaţi. Comuna Telciu este formată din satele: Telciu, Fiad, Telcişor şi Bichigiu.

Fauna este reprezentata de câteva exponate de ursi, lupi, caprioare si iepuri. Comuna este traversata de calea ferata Salva-Viseu. Localitatea Telciu dispune de o mare întindere montana si deluroasa, acoperita cu paduri de foioase si conifere, precum si pasuni. 

Comuna Telciu se află la 20 km distanţă de oraşul Năsăud, 45 km distanţă de Bistriţa şi 45 km distanţă de Sângeorz Băi.

Structura confesiunilor religioase: 5.996 ortodoxi- 4 biserici;  256 catolici- 1 biserici;   198 penticostali- 3 biserici; 

Pasionat al cercetării ştiinţifice, colonelul dr. Vasile Tutula, a desfăşurat o susţinută activitate de cercetare a trecutului comunei Telciu - al cărei fiu de seamă este - cercetare desfăşurată cu multă sârguinţă, abnegaţie şi pasiune de-a lungul unei perioade de peste 25 de ani de zile .Citam : "Să ne cunoaştem trecutul spre a şti ce avem de făcut în prezent şi viitor". Monografia completa . 

Atractii turistice : Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei, una dintre cele mai lungi peşteri din Europa, recent inclusă în nou înfiinţatul Parc Naţional al Munţilor Rodnei,si peştera Jgheabul lui Zalion. In centrul comunei se afla si Monumentul eroilor cazuti pentru apararea patriei.