Numele asezarii vine de la termenul slav “rebro” care inseamna coasta, colina.Jumătatea nordică a comunei aparţine masivului cristilan al Munţilor Rodnei, cu altitudini de peste 2000 m.
Se învecinează la nord Moisei si Borsa (Maramures ) in vest cu comuna Telciu, oraşul Năsăud şi comuna Coşbuc, la sud cu comuna Dumitra, la nord-est cu oraşul Sângeorz-Băi, la est cu comuna Parva şi comuna Rebra, iar la sud-est cu comuna Feldru.
Flora si fauna specifica zonei de munte: ursul carpatin, cerbul carpatin, cocosul de munte, mistretul, lupul, vulpea, iepurele, capra neagra.
Suprafaţa: intravilan: 151 ha; populatie de 4996 din care 2478 femei si 2509 barbati din care 4960 romani 12 maghiari si 24 rromi. Localitati compunente : Rebrişoara – centru administrativ, Gersa I, Gersa II şi Poderei; Localităţile componente ale comunei Rebrişoara s-au dezvoltat pe trepte de relief majore, de-a lungul cursurilor de apă din zona de luncă îngustă, cu lărgiri depresionare. Structura confesiunilor religioase: 2.872 ortodoxi- 3 biserici; 18 catolici; 820 penticostali- 3 biserici; 11 alte religii;
Iacob Mureşianu ( 1812-1887,nascut la Rebrişoara) a fost un publicist, poet şi om politic român, membru de onoare al Academiei Române.
Obiective turistice : -Rezervaţia naturală Peştera Izvorul Tăuşoarelor, cea mai adanca din Romania .
Fauna:ursul carpatin, cerbul carpatin, cocosul de munte, mistretul, lupul, vulpea, iepurele, capra neagra.